Zakładanie własnej działalności związanej z gastronomią to nie jest łatwa sprawa. To prawda, że jeśli dobrze rozegramy sprawę, można przekształcić nasz biznes w kurę znoszącą złote jaja. Niemniej zanim to nastąpi, będziemy zmuszeni do zainwestowania w sprzęt gastronomiczny odpowiadający naszym potrzebom. A w trakcie tego procesu można popełnić kilka błędów.
1# Sprzęt gastronomiczny nie jest tani
Nie ma co ukrywać, że aby założyć restaurację czy choćby zwyczajną przyczepę gastronomiczną, będziemy zmuszeni do wyłożenia na stół poważnych pieniędzy. Z pustego i Salomon nie naleje, a zwyczajny sprzęt do gastronomii, jaki możemy kupić w hipermarketach czy osiedlowych sklepach zwyczajnie nie będzie się nadawał do pracy już po kilku dniach (przy założeniu, że będziemy intensywnie pracować). Dobrej jakości sprzęt gastronomiczny gwarantuje pracę przez lata, podczas gdy przeciętne wyposażenie ze sklepów AGD będzie służyło tylko przez kilka dni w warunkach bojowych.
2# wyposażenie gastronomii jest zrobione ze stali i tylko stali
Nie lubicie wszędobylskiego plastiku na każdym urządzeniu, jakie znajduje się w waszej kuchni? To na pewno was ucieszy wiadomość, że sprzęt gastronomiczny jest wykonany w całości ze stali nierdzewnej. Dzięki temu niestraszne mikserom, piekarnikom czy palnikom taboretowym wszelakiego rodzaju rozlania płynów, olejów czy uderzenia naczyniami i przyrządami. Wykonanie ze stali nierdzewnej, częstokrotnie odpornej również na kwasy, gwarantuje, że w tak przecież ruchliwej i utłuszczonej kuchni żaden sprzęt gastronomiczny nie ulegnie podpaleniu czy pęknięciu jak w przypadku lichej jakości plastiku.
3# Patelnie wcale nie potrzebują palników gazowych
Gdy chcesz sobie coś przygotować na patelni, zazwyczaj zalewasz ją olejem i stawiasz na palniku swojej kuchenki. Profesjonalny kucharz jest od ciebie lepszy – on nie potrzebuje nawet taboretu gastronomicznego! Elektryczne patelnie pozwalają na smażenie, grillowanie i podgrzewanie wszelakiego rodzaju mięsa oraz warzyw. Potrzebny jest jedynie kabel do gniazdka oraz silna ręka, która będzie w stanie podnieść taki kawał żelastwa.
4# Sprzęt gastronomiczny można wypożyczać i brać w leasing
Zwykłą kuchenkę czy mikrofalówkę musisz zakupić w sklepie. Co najwyżej możesz płacić ratalnie za nie. Natomiast na potrzeby prowadzenia działalności restauracyjnej sprzęt do gastronomii może być wypożyczany albo brany w leasing. Dzięki temu o wiele łatwiej jest wystartować ze swoim biznesem, zanim ten zacznie przynosić spore dochody. Kupowanie wszystkiego za gotówkę jest nierozsądne i bardzo, ale to bardzo kosztowne.
5# nawet najlepszy sprzęt do gastronomii nie zarobi na siebie bez dobrego kucharza
Co tu dalej ukrywać – nie sprzęt czyni człowieka kucharzem, lecz lata doświadczeń oraz kreatywny zmysł przy komponowaniu potraw. Ze sprzętem gastronomicznym jest jak z młotkiem na budowie: dobrej jakości nie będzie utrudniał pracy, ale sam też nie będzie gwoździ wbijał. Więc nie zapominaj, że oprócz sprzętu do restauracji trzeba zainwestować również w ludzi potrafiących go obsłużyć.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.
I przede wszystkim trzeba regularnie dbać o czystość wyposażenia gastronomicznego ; ]