acai berry

Jagody acai to owoce palmy rosnącej w puszczy amazońskiej, stosowane od wieków przez tubylcze plemiona jako pokarm i lek na wiele dolegliwości. Od kilku lat jest znany Amerykanom, którzy ich lecznicze walory wykorzystują, produkując z nich soki i suplementy diety.


Owoce wyglądem przypominają borówki amerykańskie lub ciemne winogrona. Rosną na wysokich palmach. Z każdej łodygi zrywa się od 3 do 6 kg owoców zebranych w grona. Owoce, mniejsze od winogron, mają bardzo dużą pestkę. Smakują jak jagoda polana czekoladą. Zbiory trwają od lipca do grudnia.

Owoce nie nadają się do dalekiego transportu, gdyż szybko tracą właściwości odżywcze i lecznicze. Dlatego bezpośrednio po zebraniu poddaje się je liofilizacji, czyli wysuszeniu. Wysuszone, w pełni zachowują właściwości świeżych owoców: smak, zapach i wartości odżywcze. Nie ulegają degradacji ich najcenniejsze składniki i właściwości lecznicze.

Składniki odżywcze

Jagody acai to prawdziwa skarbnica składników niezbędnych do utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji. Roślina zawiera 18 aminokwasów, 29 kwasów tłuszczowych, 21 pierwiastków śladowych, witaminę B1, B2 oraz B3, witaminę C i E, niacynę, beta karoten, fosfor, kwas nikotynowy, wapń, potas, miedź, cynk, żelazo oraz fosfor. Cenne są nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega oraz białko i duża ilość błonnika.

Jaki są lecznicze właściwości jagód acai?

Owoce zawierają dużo antyoksydantów, więcej niż cenione z tego powodu ciemne winogrona. Antyoksydanty posiadają zdolność wiązania wolnych rodników, które powodują choroby nowotworowe. Tak więc należy je zażywać w profilaktyce i leczeniu raka.

Owoce acai są niezwykle pomocne w kuracjach odchudzających. Szybko spalają tłuszcz, przyspieszają metabolizm. Dzięki temu efekty diety odchudzającej są prędzej widoczne.

Kolejna zaleta to spowalnianie procesów starzenia: dodają energii, witalności. Składniki jagody poprawiają zdolność koncentracji, wpływają na dobry sen, utrzymują lepsze napięcie skóry i mięśni. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krwionośnego, stymulują układ immunologiczny. Zmniejszają ilość złego cholesterolu, jednocześnie utrzymując dobry cholesterol na optymalnym poziomie. Pomagają w problemach z potencją.

Dla kogo jagody acai?

Odpowiedź jest oczywista: dla wszystkich, którzy chcą zachować zdrowie i dobrą kondycję. Starsi ludzie odzyskają siły witalne i energię. Zagrożeni chorobami nowotworowymi zyskają nadzieję, u cierpiących na chorobę wieńcową zmniejszy się ryzyko wystąpienia zawału, osoby dbające o uzyskanie i utrzymanie właściwej wagi zyskają pomocnego sprzymierzeńca na drodze do celu. Dzieci zyskają większą odporność na choroby. Wszyscy – przyjemność smakowania orzeźwiającego soku, bo w takie postaci najczęściej jagody acai są dostępne.

Czy w Polsce dostępne są owoce acai?

W naszym kraju niewiele osób słyszało o jagodach acai. Dopiero kilka miesięcy temu wprowadzono na rynek sok z tych owoców, który w smaku przypomina sok jagodowy. Dostępny jest także suplement diety z zawartością tych owoców, służący jako znakomity lek na odchudzanie.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.