Chcąc stworzyć własną nalewkę w celu jej dalszej dystrybucji, musimy pamiętać o kilku ważnych rzeczach, a ponadto uzbroić się w cierpliwość. Najlepsze i najbardziej cenione nalewki leżakują nawet przez 5 lat, co pozwala na uzyskanie odpowiednio głębokiego aromatu i smaku.
Chcąc odróżnić swój produkt od innych tego typu, możemy także zaopatrzyć się w charakterystyczne butelki do nalewek, jakie na zamówienie zrobi huta szkła. Mogą one mieć różne kształty, a nawet najbardziej finezyjne z nich przy zakupie masowym nie będą kosztowały majątku, jeśli planujemy odpowiednio dużą inwestycję. Dzieje się tak, ponieważ każda nowoczesna huta szkła (nawet te mniejsze) posiada obecnie odpowiednie zaplecze technologiczne, pozwalające na automatyzację szerokich zastosowań opakowań szklanych.
Poza stroną techniczną ważne jest też zadbanie o wysoką jakość samego produktu. Zestawianie nalewów jest czasochłonnym procesem, a ponadto daje wiele możliwości kombinacji różnych składników. Można zastosować wywary ziołowe w kombinacji z sokami owocowymi, co da odpowiednie wzmocnienie smaku. Należy przy tym pamiętać, że wraz ze zwiększeniem ilości zastosowanych składników rośnie też czas, potrzebny na połączenie wszystkich w jeden spójny aromat. Nalewki można przyprawiać również gotowymi zaprawami o korzenno-ziołowym smaku. Ponadto w celu uzyskania wytrawnego posmaku, charakteryzującego alkohole leżakowane możliwe jest dodanie do wywaru odrobiny kory dębu bądź też fragmentów przegródek z łupin orzecha włoskiego.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.