Jak domyślamy się od dawna, jeżeli chcemy żeby coś służyło rodzinie przez wiele lat musimy dobrze to pielęgnować, czy jest to samochód, mieszkanie, rower czy pole trzeba się tym z odpowiednio obchodzić i doglądać. Tak samo jest z maszyną vendingową do kawy, im więcej z niego korzystamy tym więcej uwagi należy poświęcić na jego konserwację i pielęgnacje aby wiele lat i dobrze nam służył.

Niemniej jednak czy popijamy wiele czy niewiele kawy, podstawowe zasady, których musimy przestrzegać dotyczą każdego m.in. płukanie ekspresu po każdym spienieniu mleka, cykliczne odkamienianie, aby nie osadzał się szkodliwy kamień na grzałkach, czyszczenie żaren mielących kawę czy chociażby podstawowa kosmetyka zewnętrznej obudowy lub wypłukanie pojemnika na zlewki. Są to bardzo podstawowe procedury ale mają one duże znaczenie dla luksusu naszego ekspresu a także jakości kawy jaką poźniej pijemy.

Żeby pić dobrą kawę...Jeżeli chcemy zachwycać się doskonałym smakiem tego cudownego napoju jakim jest kawa musimy zdawać sobie sprawę, że ekspres odgrywa tu kluczową rolę. Oczywiście ziarna kawy jakie użyjemy mają też duże znaczenie ale nawet topowej jakości Arabika nie będzie smakować doskonale jeśli w pojemniku na kawę będą resztki po jakiejś innej kawie lub nie daj boże innych przyprawach, kurzu czy tabletce do odkamieniania, a uwierzcie mi, że i takie rzeczy znajdowały się w pojemniku na kawę.

Bardzo ważne w ekspresie do kawy posiadającym dysze do spieniania jest dokładnie płukać ją i wycierać do sucha po każdym zakończonym cyklu ekspresu, gdyż dysza może nie tylko się zapchać co w konsekwencji może prowadzić do dewastacji wewnętrzenego mechanizmu spieniania ale także eksplozji z ogromną mocą. Z bardziej tradycyjnych tematów, spieniane mleko może być po prostu bardzo rozwodnione nie tworząc wspaniałej „czapeczki” na cappucino lub latte macchiatto.

Kolejnym tematem przy pielęgnacji ekspresu do kawy jest dbanie o filtr wody, od niego również bardzo dużo zależy czy spróbujemy czystą i przefiltrowaną wodę bez bakterii i zarazków czy na dnie naszej szklanki będzie zostawał paskudny, brązowy kamień. Przynajmniej raz w tygodniu, nie tylko kiedy zapali się kontrolka trzeba obserwować czy na filtrze nie osadziła już się lekka warstwa kamienia i czy nie należy wymienić filtra na nowy. Koszt nowego filtra jest niewielki/-a a jakość i aromat dla każdego smakosza kawy będzie napewno bajeczny. Będąc przy temacie kamienia warto napomknąć o równie ważnej czynności odkamieniania samego ekspresu a ściślej mówiąć odkamienia grzałek. Albowiem to właśnie na nich osadza się dokładnie jak w pralkach czy zmywarkach kamień powodujący trwałe uszkodzenia przez co pomoże nam poźniej tylko serwis ekspresów wrocław.

Nie ma oczywiście czym się martwić jeżeli ekspres jest jeszcze na gwarancji, wiele firm przekazujących ekpresy daje gwarancje na rok, natomiast jeżeli ekspres jest juz po tym tym okresie wymiana na nową część zamienną może wiązać się z znacznymi kosztami. Niemniej jednak możliwość wypicia kilka razy rano świeżo mielonego espresso czy latte albo cappucino jest tego warta. Żadna kawa przygotowana przez kogoś w kawiarni, restauracji czy cukierni nie zastąpi nam samemu przygotowanej w domowym ekspresie. No chyba, że kawę przygotowuje sam mistrz baristów wykańczając ją fajnym wzorkiem na mleku.

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.