Tytułowe, bardzo często zadawane pytanie. I nie bez powodu! Dlaczego? Otóż skompletowanie idealnie dobranej zastawy stołowej wymaga uwzględnienia wielu aspektów. Otóż istotną sprawą jest kwestia:

– jak duża jest rodzina, czy mówimy o singlu, parze czy rodzinie z dziećmi?

– jak często i jak licznie pojawiają się goście?

– czy jest to pierwsza zastawa, czy kolejna?

 

Uwzględnienie tych kwestii pozwoli skompletować zestaw, który rzeczywiście będzie w pełni wykorzystany, a nie – potocznie mówiąc- zbieraczem kurzu. Na pewno podstawę muszą stanowić talerze i filiżanki. Dodatkowe elementy warto dobierać patrząc przez pryzmat wielofunkcyjności. Mlecznik może posłużyć podczas obiadu jako mała sosjerka, cukiernica jako pojemnik na dżem lub konfiturę. Czasami trochę kreatywności pozwala zaoszczędzić zarówno miejsce w kredensie, jak i przyciąć wydatki.

Dobrą radą jest również kompletowanie zastawy stopniowo. Najlepiej zacząć od podstawowych elementów, a później stopniowo ją poszerzać. Można również poprosić bliskich, by drobniejsze elementy kupowali w ramach prezentów okolicznościowych. Jednak w takim wypadku przed wyborem modelu zastawy warto zorientować się, czy nie jest to seria limitowana, tak by z biegiem czasu nie pojawiły się trudności w zakupie.

 

Poniżej przykładowe zestawienie ilościowe dla singla i rodziny typu 2+2.

SINGIEL:

1. talerze: śniadaniowy x 6 szt, płaski x 6 szt, głęboki x 4 szt,

2. filiżanki do kawy x 4 szt, kubki x 4 szt,

3. miseczki: deserowe x 4 szt, czarka x 4 szt,

4. elementy do serwowania: salaterka x 1 szt, półmisek x 1 szt, cukiernica x 1 szt, mlecznik x 1 szt, naczynie do zapiekania x 1 szt,

5. szkło: szklanki x 6 szt, kieliszek do wina x 6 szt, kieliszek do szampana x 6 szt,

6. sztućce: 24 elementy (nóż x 6 szt, łyżka do zupy x 6 szt, widelec x 6 szt, łyżeczka do kawy x 6 szt)

 

RODZINA CZTEROOSOBOWA:

1. talerze: śniadaniowy x 16 szt, płaski x 16 szt, głęboki x 12 szt,

2. filiżanki do kawy x 12 szt, kubki x 6 szt,

3. miseczki: deserowe x 8 szt, czarka x 8 szt,

4. elementy do serwowania: salaterka x 2 szt, półmisek x 2 szt, cukiernica x 1 szt, mlecznik x 1 szt, naczynie do zapiekania x 2 szt,

5. szkło: szklanki x 12 szt, kieliszek do wina x 12 szt, kieliszek do szampana x 12 szt,

6. sztućce: 60 elementy (nóż x 12 szt, łyżka do zupy x 12 szt, widelec x 12 szt, łyżeczka do kawy x 12 szt, widelczyki do ciasta x 12 szt)

 

Więcej praktycznych informacji na temat porcelany można znaleźć na blogu zastawa stołowa.

 

 

 

 

 

 

 

UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:

» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.


Inne artykuły użytkownika