Ludzie od zawsze na całym świecie chowali zwierzęta, które w późniejszym czasie służyły, jako pokarm. Aby jednak był to cel opłacalny trzeba było je początkowo utuczyć. Dawniej ludzie sięgali po to, co dawała im natura, z czasem rozwoju technologii wymyślono pasze.
Służą one, jako pokarm wszystkim zwierzętom hodowlanym i sprawiają, że w bardzo szybkim tempie nabierają one masy, która jest niezbędna do tego, aby oddać zwierze do rzeźni. Choć wielu ludzi jest przeciwko tej metodzie to faktem niezaprzeczalnym jest, że mięso jest niezbędne ludzkiemu organizmowi. Każde zwierze podobnie jak człowiek ma inne upodobania, jeżeli chodzi o pokarm. Oczywiście nie chodzi tu o to, aby danemu zwierzęciu smakowała pasze, lecz aby była w stanie w szybkim tempie utuczyć je. Z biegiem czasu, dlatego też postanowiono podzielić wyroby te na szczególne rodzaje, co znacznie ułatwia hodowcą wybór. Podział jest naprawdę bardzo szeroki, ale jednocześnie daje wiele możliwości podczas zakupu.
Kryteria podziału pasz są jak już wcześniej zostało wspomniane przeróżne. Jednym z najczęściej spotykanych jest podział ze względu na pochodzenie. W tym przypadku wyróżniamy pasze roślinne, czyli wszystko to, co wydaje nam ziemia, zwierzęce (mączki rybne), mineralne (sól, kreda), syntetyczne (aminokwasy, mocznik). Bardzo ważnym elementem jest także kaloryczność danego pokarmu dla naszych zwierząt hodowlanych. Ważne jest, aby ich hodowla była jak najkrótsza, ale także nie można przekarmić zwierząt. W tym przypadku wyróżniamy pasze niskokaloryczne (<3kcal/g), średnio kaloryczne (3-5kcal/g) oraz wysokokaloryczne(>5kcal/g). Istnieje również najbardziej ogólny, ale także i najbardziej przydatny podział w którym wyróżniamy następujące produkty: paszy węglowodanowe, do których należy przede wszystkim okopowe, kukurydza oraz zboże. Produkt ten świetnie nadaje się do tuczenia ptactwa hodowlanego. Kolejne są pasze witaminowe, do których należy przede wszystkim marchew, kiełki, susze oraz zielonki.
Wśród dietetycznych również można spotkać marchew i kiełki, ale oprócz tego należy do nich również siemię lniane. Pasze dla trzody są tuczące, w ich skład wchodzą przede wszystkim ziemniaki oraz ziarno zbóż. Jeżeli chodzi natomiast o pasze dla bydła są one mlekopędne, do których zaliczamy buraki zarówno cukrowe jak i pastewne, a także otręby pszenne. Jak widać hodowla zwierząt nie jest tak prostym zajęciem, a zwierzęta potrzebują także odpowiedniej diety, aby ich tuczenie miało odpowiedni efekt. Wytwórnie pasz dodają również do swoich produktów koncentraty paszowe, czyli nic innego jak dodatkowe składniki witaminowe.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.