Ceramika, to nic innego jak uformowana glina, która w procesie wypalenia jest gotowa do użytkowania. Ogromną zaletą tego typu naczyń jest to, że mają wysoką odporność na działanie temperatur, czynników chemicznych, ścierania, jak i są dobrymi izolatorami.
Najstarsze znalezione naczynia ceramiczne pochodzą aż z paleolitu. W Japonii ceramika to istotny element kultury. Wytwarzana była już na samym początku powstałej kultury, wyraża japońską precyzję o szczegóły i jakże istotną estetykę. Dlatego też naczynia ceramiczne pochodzące z Japonii są bardzo oryginalne i wykonane w taki sposób aby pasowały do produktów spożywczych pochodzących właśnie z tego kraju.
Ceramika spełnia tam nie tylko rolę użytkową ale świadczy o bogatej historii i kulturze Kraju Kwitnącej wiśni. Ponadto Japonia jest jednym z ważniejszych producentów herbaty na świecie. Herbata zielona, czerwona, czarna, biała, to źródło wielu cennych właściwości między innymi: hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym; zawarte flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne; obniża ciśnienie krwi; chronią przed wolnymi rodnikami i są bogactwem witamin C, E, B;
Pamiętajmy o herbacie każdego dnia i o tym, jak długo i w czym powinna być parzona: http://www.nagomi.pl/
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.