HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) to system wykrywania i przeciwdziałania potencjalnym problemom z bezpieczeństwem żywności, podczas produkcji, dystrybucji i wykorzystania produktu spożywczego. Centralnym celem tworzenia regulacji HACCP było stymulowanie poprawy w zakresie bezpieczeństwa żywności poprzez zorientowanie zdrowia publicznego na przestrzeganie określonych zasad przez wszystkich producentów i dystrybutorów żywności. System ten opiera się na analizie zagrożeń występujących na każdym etapie produkcji żywności i dystrybucji oraz monitorowaniu CCP (Krytycznych Punktów Kontrolnych), określonych dzięki analizie.
System HACCP dedykowany jest dla wszystkich podmiotów gospodarczych, które zajmują się produkcją i obrotem żywności. Obowiązek wdrożenia i przestrzegania zasad zawartych w systemie mają wszystkie firmy mające kontakt z żywnością, bez względu na rodzaj działalności oraz ich wielkość. Wszelkie regulacje prawne dotyczące tematu zostały ostatecznie zapisane w Ustawie z 11 maja 2001r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
HACCP zapewnia produkcję bezpiecznej żywności o spodziewanej i pożądanej jakości, co jednocześnie przyczynia się do zdobywania zaufania klientów i konsumentów danej firmy. Podmioty gospodarcze posiadające wdrożony HACCP są poważnie traktowane na rynku, co ułatwia kontakty z innymi organizacjami handlowymi. Poza tym system ten opiera się na przewidywaniu a nie reagowaniu na już zaistniałe pomyłki, co ma ogromne znaczenie przy produkcji żywności. W Polsce, w praktyce czasem jeszcze trudno jest przekonać przedsiębiorców o wszystkich zaletach systemu HACCP. Nasza świadomość jednak z roku na rok rośnie, co przyczynia się do tego, że coraz więcej firm może zapewnić nam bezpieczne produkty, potwierdzone wdrożonym systemem.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.