Walencja położona jest we wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego nad Morzem Śródziemnym i rozciąga się na równinie otoczonej przez kilka wzgórz i rzekę. Charakteryzuje się typowym, śródziemnomorskim, łagodnym i wilgotnym klimatem ze słoneczną zimą i dość ciepłym latem. Zdecydowanie najważniejszą imprezą organizowaną w Walencji jest fiesta Las Fallas, która odbywa się co roku między 1 a 19 marca.
KUCHNIA
Walencja to miejsce doskonale znane z dań z ryżem, a przede wszystkim z niesamowitej paelli, do której oprócz owoców morza dodaje się tutaj często kurczaka, królika i ślimaki. W mieście zjeść można także inne doskonałe dania: Fideuá to potrawa zbliżona do paelli ale ryż zastąpiono tutaj drobnym makaronem; All y Pebre to typowe danie z wyspy El Palmar w Albuferze, którego głównymi składnikami są czosnek, papryka i ziemniaki; Horchata de Chufa z Alboraya to bardzo odświeżający drink, do którego podaje się ciastka zwane Fartons.
ZWIEDZANIE
Stare miasto Barrio del Carmen szczyci się zachowanymi pozostałościami po średniowiecznych murach otaczających Walencję. Plaza de la Virgen to wspaniałe miejsce, w którym podziwiać można najbardziej reprezentacyjne budowle takie jak katedra i bazylika Virgen de los Desamparados.
W Walencji tradycja i awangarda żyją w doskonałej harmonii czego dowodem jest wspaniałe Ciudad de las Artes y las Ciencias (Miasto sztuki i nauki) oraz największe w Europie akwarium L´Oceanografic powstałe na miejscu dawnego koryta rzeki Turia. Pobliski park rozrywki Gulliver oferuje przygody i rozrywkę dla najmłodszych. Z kolei wśród muzeów wyróżnić należy IVAM, które jest najważniejszym miejscem dla modernistycznej sztuki w Hiszpanii. Pasjonaci natury muszą koniecznie odwiedzić ogrody Jardines del Turia oraz Viveros, Jardín Botánico i Park Naturalny Albufery.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.