ISO 22000. ISO 22000 to system służący zapobieganiu zagrożeniom żywności, związanym z ich produkcją, magazynowaniem lub transportem.
Wdrożenie wymagań ISO 22000 jest korzystne nie tylko dla producentów pierwotnych (rolników), restauracji, firm spedycyjnych i transportowych, ale także firm produkujących opakowania oraz firm produkujących środki chemiczne i środki czystości, przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
System ISO 22000 jest oparty na tych samych zasadach co inne normy ISO, np. ISO 9001 i ISO 14001, dzięki czemu możliwe jest ich zintegrowanie, co pozwala na zastosowanie w danej firmie wszystkich wymagań z zakresu zarówno systemu zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem żywności. Zgodność z tymi wymaganiami gwarantuje najwyższą jakość i bezpieczeństwo żywności oraz zapewnia większą konkurencyjność firmy i jej działalności .
Wdrożenie oraz certyfikowanie normy ISO 22000 przynosi następujące korzyści:
- Zwiększenie bezpieczeństwa żywności
- Zapewnienie lepszej jakości produktów
- Zgodność firmy z wymaganiami krajowymi i międzynarodowymi wymaganiami prawnymi
- Zyskanie większego zaufania klientów i kontrahentów
- Zwiększenie konkurencyjności firmy na międzynarodowych i krajowych rynkach
Norma ISO 22000 zawiera w sobie zarówno wymagania prawne norm krajowych i międzynarodowych, w tym zasady systemu HACCP zgodne z Codex Alimentarius, BRC, IFS, wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych.
Wymagania ISO 22000 zostały opisane w kilku rozdziałach, zawierających m.in.: zakres, normę powołaną, terminy i definicje, odpowiedzialność kierownictwa i zarządzanie zasobami.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.