Frytki czyli paski ziemniaczków usmażone w oleju. Wydaje się, iż nie ma nic bardziej prostego do zrobienia. Starczy kilkanaście minut i już oglądamy na talerzu swoje przepyszne fryteczki. Ale pewna porcja tego dania smakuje nam bardziej, za to inna mniej. Czy jest to wina rodzaju ziemniaków, długości przygotowania, a może urządzenia, w którym je robimy? Okazuje się, iż jeśli zechcemy przyrządzić naprawdę perfekcyjne frytki, przepis trochę się komplikuje.
Czempionami w robieniu frytek są Belgowie. I wcale nie chodzi o to, iż posiadają super frytownice albo najlepsze warzywa. Oni posiadają niezastąpiony przepis. Na czym on polega?Zacznijmy od naczelnego (i prawdę mówiąc jedynego) składnika, a więc kartofli, jakie obowiązkowo mają obowiązek być świeże. W Belgii używa się konkretnej ich odmiany. W belgijskich marketach natkniemy się na specjalne oznakowane ziemniaki: na frytki, do zupy, do pieczenia, sałatkowe i tym podobne.
Wedle belgijskiej receptury słupki mają obowiązek być adekwatnej grubości, zatem mierzyć nie mniej niż 10 mm. Późniejszy krok jest to smażenie. Tu obowiązkowe są standardowo: frytownice jak również olej Ani gatunek urządzenia ani oleju nie jest z góry określony. Istnieje w tym miejscu dowolność w wyborze. Dopiero wyszukany jest model smażenia. Kucharze nie ograniczają się jedynie do wrzucenia ziemniaków do oleju plus odczekania paru minut aż będą gotowe. Przepis okazuje się bardziej złożony. Po pierwsze słupki smaży się przez 8 min. w temperaturze 160 stopni C. Kiedy się je wyjmuje, są jeszcze niezarumienione. Przykrywa się je papierem i wkłada do miski obłożonej również papierem. Miskę zostawia się na nie mniej niż 20 min. Następnie frytownice nastawia się na temperaturę 190 stopni C i na nowo smaży słupki przez 2 – 4 min. W tym czasie powinny nabrać złocistego koloru.
Zrobione znowu wkłada się do miski obłożonej papierem, który wchłania nadmiar oleju. Dopiero po takiego rodzaju rytuale ziemniaczki są chrupiące na skorupce oraz miękkie wewnątrz. Końcowy krok, który można ominąć, jednak za to sprawia, iż przysmak nabiera swojego fenomenalnego smaku okazuje się polanie ziemniaczków sosem. W kioskach, jakie znajdują się na belgijskich ulicach jest ich do wyboru kilkadziesiąt, w wyniku czego z pewnością właściwie każdy odkryje coś odpowiedniego dla siebie. Wśród mieszkańców Belgii największą popularnością cieszy się bliski naszej kuchni majonez, a także sos andaluzyjski, który tworzy się na podstawie pomidorów i musztardy z delikatnymi przyprawami.
I kto teraz powie, iż frytki to łatwe jak i prymitywne danie? Belgowie udowadniają, że nawet z samych ziemniaków mamy możliwość zrobić słuszne dzieło sztuki a także spopularyzować je we wszystkich krajach świata.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.