Jakie są najczęściej spotykane urządzenia w kuchni? Na pewno kuchenka, bo wyłącznie na niej przygotujemy kurczaka, a także ugotujemy kartofle bądź makaron, czyli produkty, jakie są podstawą znaczącej części dań. Ciężko jest wytrzymać również bez piekarnika, w jakim zrobimy ulubioną pieczeń czy też ciasto na deser. Dla najbardziej zapracowanych standardowym urządzeniem w kuchni będzie kuchenka mikrofalowa – urządzenie, które pospiesznie produkt podgrzeje albo rozmrozi.
Dziś istnieje dużo urządzeń, w jakie moglibyśmy zaopatrzyć naszą kuchnię. Co więcej, coraz więcej sprzętów wywołuje wrażenie potrzebnych. Zatem aktualnie do podstaw – kuchenki i piekarnika – dokupujemy opiekacze, gofrownice a także frytownice gastronomiczne. Te ostatnie robią ostatnio wielką furorę nie wyłącznie w restauracjach, ale także w naszych domach. Czemu? Można w nich prędko przyrządzić nie jedynie pyszne frytki, lecz też usmażyć rybę, mięso czy pączki.
Tak jak przed pierwszym gotowaniem jakiegoś dania, na samym początku czytamy przepis, tak samo przed użyciem jakiegoś urządzenia kuchennego trzeba skrupulatnie zapoznać się z instrukcją obsługi, żeby dobrze go stosować. Taka zasada dotyczy też frytownic oraz frytek. Zanim usmażymy frytki zastosujmy się do kilku porad, jakie sprawią, iż będziemy gotować nie tylko pysznie, lecz też bezpiecznie. Przede wszystkim nie zapominajmy, iż w czasie smażenia frytownice gastronomiczne nie mogą pozostać bez nadzoru. Może to skutkować nieprzyjemnymi, nieprzewidzianymi wypadkami oraz obiadem, którego nie da się zjeść. Gdy frytkownica nie jest używana, trzeba ją odłączyć od kontaktu.
Podczas przerw w przygotowaniu kolejnych porcji frytek, musimy zminimalizować temperaturę do 120 stopni C. Po każdym smażeniu należy wymieniać olej w sprzęcie. Smażenie frytek parę razy w niezmienianym oleju może okazać się niezbyt wartościowe dla zdrowia. Żeby zapobiec sklejaniu frytek, wystarczy delikatnie potrząsnąć koszykiem frytkownicy po około dwudziestu sekundach smażenia. Pokrojone ziemniaki należy wkładać maksymalnie do połowy koszyka. Sprawi to, że wyjdą odpowiednio usmażone oraz nie będą się sklejały.
Miejmy na uwadze, aby nigdy nie podrzucać opakowaniem mrożonych frytek, bo to połamie frytki, a kawałki w trakcie smażenia zbiją się w masę. Olej powinniśmy rozgrzać do 175 stopni C i od czasu do czasu należy kontrolować temperaturę. Ustawiajmy czas smażenia w zgodzie z zaleceniem na torebce mrożonek i stosujmy się do poleceń wytwórcy mrożonki. Po usmażeniu dobrze jest odsączyć frytki z nadmiaru oleju. W tym celu wystarczy przykryć je tradycyjnym ręcznikiem papierowym.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.