Wprawdzie do walentynek pozostało jeszcze trochę czasu, ale już niedługo andrzejki – wieczór pełen matrymonialnych wróżb. A gdyby tak wyjść przeznaczeniu naprzeciw i zaprosić ukochaną osobę na romantyczną kolację? Zobacz, w jaki sposób można ją zaaranżować.
Pora roku nie sprzyja już niestety romantycznym wypadom w teren, dlatego kolację najlepiej przygotować w domowym zaciszu. Aby było naprawdę wyjątkowo, zadbajmy o każdy detal wystroju – przygotujmy płócienne serwetki (a jeśli już zdecydujemy się na papierowe, to złóż je w intrygujący sposób), wykwintny porcelanowy serwis oraz błyszczące sztućce.
Obrus wcale nie musi być czerwony – wspaniale prezentuje się np. śnieżnobiała tkanina (oczywiście idealnie wyprasowana), którą udekorujemy dodatkami w kolorze miłości. Trudno wyobrazić też sobie romantyczną kolację bez świec – zapachowe czy o fantazyjnych kształtach? Świece w majestatycznym świeczniku, a może małe podgrzewacze? Dzięki kilku małym świeczkom także możemy wyczarować unikalny nastrój.
Jednak romantyczna kolacja nie musi się wcale kojarzyć tylko i wyłącznie z klasyczną oprawą. Jeżeli mamy już dość tradycyjnych, okrągłych talerzy, to kupmy np. zastawę prostokątną. Zdecydujmy się też na szkło czy elementy ze stali nierdzewnej. Pamiętajmy, że modernistyczny styl to przede wszystkim prostota, oszczędność kolorów czy inspirowanie się naturą.
No właśnie – a gdyby tak ozdobić stół jesiennymi owocami lub roślinami? Dojrzałe, czerwone jabłka, jarzębina, swobodnie rozrzucone kasztany, owoce dzikiej róży, pęki suszonej miechunki, różowe wrzosy czy wreszcie bukiet z jesiennych liści w ognistych kolorach. Taka niebanalna aranżacją na pewno zaskoczysz partnera, który spodziewał się raczej standardowych czerwonych serduszek.
Ugotujmy coś sami, a na pewno ujmiemy wybranka czy wybrankę za serce. Jeśli nie czujemy się zbyt pewnie w kuchni, to najpierw trochę potrenujmy. Wprawdzie kulinarne wpadki są czasem bardzo urocze, może jednak niekoniecznie podczas tego rodzaju kolacji. Nie zapomnijmy też o odpowiednim alkoholu, który podkreśli uroczysty charakter spotkania – czerwone wino podkreślające smak czerwonych mięs, białe pasujące do drobiu, a może szampan? W wyborze zarówno potraw jak i trunku powinniśmy oczywiście uwzględnić preferencje zaproszonej osoby.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.