Toskania to region obfitujący w niezmienione krajobrazy, nieskażoną naturę oraz tradycję produkcji czerwonego wina. Kiedy myślę o tym regionie to najczęściej kojarzy mi się ona ze świetnym jedzeniem, zdrowymi, szczęśliwymi ludźmi oraz przede wszystkim ze świetnym winem.
Zacznijmy od fantastycznej toskańskiej kuchni, a tym samym od połączenia jedzenia z czerwonym winem. W Toskanii picie wina jest tak naturalną rzeczą, jak w Polsce picie herbaty. Wino to tutaj naturalny produkt, istotna część stylu życia. Nikt tu nie odprawia wokół wina nadmiernych ceremoniałów. Wino pije się tu dla przyjemnością – jako nieodłączny składnik codziennego menu.
Jakość wina w Toskanii zaczęła zmieniać się dopiero około 20 lat temu. Po odrzuceniu przepisów zabraniających używanie nowatorskich metod produkcji wyodrębnił się nowy rodzaj win – tzw. supertoscani. Wtedy powstały znane wina klasy światowej takie jak: Sassicaia czy Tignanello.
Produkowane są one z winogron sangiovese lub cabernet sauvignion. Supertoscani charakteryzują się różnorodnością smaków i aromatów. Cechuje je bardzo wysoka jakość, limity w produkcji i co za tym idzie wysoka cena. Co otrzymujemy w zamian? Niesamowicie dystyngowany smak wina, zaskakującą harmonię oraz poczucie kosztowania czegoś unikatowego.
Winem należącym do jednych z droższych w Toskanii jest Brunello di montalcino. Produkowane jest wokół warownego miasta Montalcino. I posiada to co wino charakteryzować dobre wino-rześki smak owoców oraz przyciężki aromat dymu i korzeni. Brunello di montalcino doceniono dopiero podczas renesansu win toskańskich, jaki miał miejsce w latach 80.
Aby w pełni docenić i zakosztować win toskańskich należy uzupełnić je o produkty typowe dla Toskanii takie jak tradycyjne sery, miejscową oliwę oraz chleb.
Toskania słynie z wyśmienitego, pieczonego według starych receptur chleba – pane toscano. Jest to chleb pieczony na zakwasie, bez użycia soli, pieczony w dużych piecach.
Kolejnym wybornym produktem z którego słynie Toskania, to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie jest tłusta, ale posiada wyrazisty smak. Używa się jej przede wszystkim do sosów w sałatkach. Oliwę podobnie jak niektóre gatunki lekkich win, należy spożywać, gdy jest jeszcze młoda, ponieważ z czasem jej charakterystyczny smak staje się dużo łagodniejszy.
Na koniec coś o serach z Toskanii. Najbardziej znanym jest ser owczy pecorino toscano. Doskonale smakuje jedzony po prostu w połączeniu z chlebem i oliwą. Wspaniale współgra ze smakiem win.
Wina z Toskanii są bardzo różnorodne pod względem jakości. Przepisy D.O.C. I D.O.C.G nie gwarantują raczej jakości wina, a jedynie oryginalność pochodzenia. Przy wyborze wina najlepiej kierować się wyborem uznanych producentów oraz wspaniałych roczników, jak choćby rocznik 1997 – uznany w Toskanii za rocznik stulecia.
O autorze
Robię różne rzeczy, trochę podróżuje, trochę piszę.UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.