Potrawy kuchni cypryjskiej będą znajome każdemu, kto choć raz był w Grecji. Podstawowymi produktami do przyrządzania smacznych dań są smażone lub pieczone na ruszcie ryby i mięso, ponadto sałaty i potrawki.

W przeciwieństwie do Grecji, gdzie można wejść do kuchni i palcem wskazać pożądaną potrawę, w cypryjskich lokalach gastronomicznych zwykle zamawia się dania z karty. Jeżeli klient zamawia danie gotowane czy smażone, to jest ono zawsze gorące – ku zadowoleniu zwłaszcza tych podróżnych, którzy pamiętają wystygłe posiłki w Grecji. Cypryjczycy znani są ze szczodrości, a restauratorzy nie stanowią w tym względzie wyjątku; porcje są z reguły obfite, a świeże owoce, cypryjska kawa, czasem nawet miejscowe wino są niekiedy serwowane na koszt firmy.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.