Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana, bowiem każdy region posiada swoją odmienną tradycję kulinarną. W Asturii królują potrawy mięsne, w Katalonii możemy zaobserwować wpływy kuchni francuskiej, natomiast Andaluzja doskonale wpisuje się w tradycję diety śródziemnomorskiej.
Właściwie można zaryzykować stwierdzenie, że kuchnia tego południowego regionu stała się wizytówką całej Hiszpanii. Słynne jest na przykład andaluzyjskie gazpacho, czyli chłodnik ze świeżych warzyw, oraz pescaito frito– smażone małe ryby, np. sardynki czy barweny. To w Andaluzji również rozpowszechnione są znane na całym świecie tapas, różnego rodzaju przekąski podawane do napojów. Południowa Hiszpania słynie poza tym z takich produktów jak wędliny, owoce morza oraz dojrzewające sery. Kuchnia hiszpańska to także oliwki oraz wytwarzana z nich oliwa, na której opiera się większość hiszpańskich dań.
Hiszpania poszczycić się może również wyśmienitymi trunkami. Na całym świecie znane i cenione są hiszpańskie wina, których gros pochodzi z Andaluzji. Oprócz tego popularna jest sangria oraz lokalne piwo serwowane w niedużych szklankach o nazwie caña. W Hiszpanii inna niż w Polsce jest także kultura jedzenia i picia. Hiszpanie przeważnie jedzą poza domem, nie tylko kolacje czy rodzinne obiady, ale często też śniadania. To właśnie w barach, pubach i restauracjach toczy się życie w tym kraju.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.