Pytanie chyba nieco retoryczne. Frytki uwielbiamy głównie za to, że nie wymagają specjalnych kursów kulinarnych aby je przygotować. Wystarczy obrać najzwyklejsze ziemniaki, pokroić według uznania, wrzucić na gorący olej – i tak oto, po kilku chwilach, obiad w pełnej krasie gotowy. Aby jeszcze usprawnić proces smażenia, dobrze uzbroić się w porządny sprzęt gastronomiczny. Tak, to dopiero wysokiej jakości frytkownica sprawi, że przyrządzenie doskonałego obiadu stanie się dziecinną igraszką.
Tylko jaką wybrać? Zacznijmy od tego, że profesjonalna frytkownica to wydatek od kilkuset do kilku tysięcy złotych. Dodatkowe funkcje oraz rodzaj materiałów zastosowanych w produkcji zależy już tylko i wyłącznie od zasobności portfela. Nie ma jednak co ukrywać, że warto zainwestować w najlepszy sprzęt gastronomiczny. Doskonałym wyjściem jest wybranie modelu wykonanego z mocnej stali nierdzewnej oraz możliwością łatwego czyszczenia. Frytownica jest wszak jednym z tych urządzeń, które pracują niemal bez przerwy i po prostu musi być zawsze sprawna. Urządzenia gastronomiczne, które są narażone na stały kontakt z gorącym olejem powinny być na tyle solidne, aby przypadkowe potknięcie kucharza nie skończyło się niespodziewaną wizytą na pogotowiu. Tak samo sprawa wygląda jeśli weźmiemy na warsztat opiekacze. Zwykle nie wymagają one tłuszczu liczonego w litrach, jednak generują bardzo wysoką temperaturę, z czego wynika oczywiste ryzyko poparzeń.
Cały sprzęt gastronomiczny, jaki znajduje się nawet w najzwyklejszej, domowej kuchni musi być bezpieczny. Warto jest poświęcić kilka minut na sprawdzenie atestów bezpieczeństwa, których logo zwykle znajdują się na specjalnych naklejkach. Dobrze jest również zadbać, aby kupowana właśnie frytownica, czy też opiekacz dawały się łatwo czyścić po codziennej pracy – raczej nie jest wielką tajemnicą, że wieczór z „druciakiem” i płynem do mycia naczyń to niekoniecznie to, czego chciałby zmęczony gotowaniem kucharz.
Czym jeszcze kierować się podczas kupowania urządzeń składających się na wyposażenie gastronomii? Oczywiście, własnymi warunkami lokalowymi. Najpierw należy wziąć pod uwagę, czy lepiej sprosta kuchennym zadaniom grill elektryczny, czy raczej grill gazowy. Wszystko zależy od przewidywanych wydatków na energię oraz jej dostępność w danej kuchni. Sprawdźmy również, czy naprawdę potrzeba nam kolosa, który zajmie pół lokalu? Frytownica o jednej komorze, lub naleśnikarka o jednej płycie to również jakiś pomysł na biznes (na domowe kucharzenie z resztą też).
Jak więc widać- wybór sprzętu gastronomicznego, jaki oferują współczesne sklepy jest ogromny. Nie należy się jednak zrażać, wystarczy dobrze przyjrzeć się własnym „gastronomicznym potrzebom”, aby już wiedzieć co będzie najlepsze dla danej kuchni. Oczywiście, można również liczyć na pomoc pracowników punktów sprzedaży.
Miejsce w kuchni przygotowane? Wobec tego można ruszać na podbój sklepów! Przyszłym (i obecnym) kucharzom życzymy powodzenia w kuchennych zakupach!
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.