Whisky słodowa (single malt) uważana jest za najbardziej klasyczną odmianę whisky. Powstaje ona tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, a w dodatku użyty może być tylko jeden rodzaj jęczmienia. Jeśli się jednak dokładniej przyjrzeć procesowi produkcji, to używa się kupażu (czyli mieszanki) różnych roczników whisky z tego samego jęczmienia. Cały proces natomiast powinien odbywać się w obrębie jednej destylarni. Dlaczego single malt jest taka wyjątkowa?
Produkcja szkockiej whisky
Whisky Po pierwsze sposób jej produkcji jest bardzo skomplikowany. Whisky single malt w wersji podstawowej bardzo rzadko mają mniej niż 10 lat. Mimo że whisky słodowej produkuje się zdecydowanie mniej, niż whisky zbożowej, to jednak single malt uważa się za klasyczną whisky. Aby wytworzyć whisky, potrzebny jest jęczmień, woda i drożdże.
Jęczmień jest zdecydowanie najważniejszym składnikiem w tym procesie produkcji. Dawniej destylarnie same wybierały jęczmień używany w procesie produkcji. Współcześnie słodowanie odbywa się poza destylarniami, chociaż jest kilka wyjątków od tej praktyki. Kierownictwo destylarni obecnie skupia się raczej na takich aspektach, jak skrobią i cena whisky.
Szkocka whisky z nieszkockiego jęczmienia?
Nie ma prawnych uregulowań odnośnie konieczności wykorzystania tylko i wyłącznie szkockiego ziarna przy produkcji single malt. W ten sposób bardzo dużo ziarna sprowadza się z Anglii, Francji i Afryki. Natomiast często stosowaną odmianą jęczmienia jest Golden Promise. Niezależnie od pochodzenia jęczmienia, to jednak właśnie single malt uważa się za klasykę whisky – ze względu właśnie na najbardziej wymagający i skomplikowany proces produkcji.
Produkcja whisky w innych krajach
Czy słowem „whisky” określa się tylko trunek produkowany w Szkocji? Otóż nie. Pod postacią whisky produkowane i dystrybuowane są również produkty z Kanady, Stanów Zjednoczonych oraz Japonii. Amerykańska whisky produkowana jest z ziaren czterech różnych zbóż: kukurydzy, żyta, pszenicy oraz jęczmienia. Jest to zarazem podstawowa różnica między single malt a amerykańskim bourbonem.
Kanadyjskie produkty określane mianem multi-grain stanowią mieszaninę różnych zbóż. Czynnikiem wyróżniającym whisky z Kanady jest wysoka zawartość spirytusu oraz mieszanie z innymi trunkami, jak chociażby sherry. Tradycje japońskiej whisky sięgają lat 20-tych XX wieku. Produkuje się tam zarówno whisky typu single malt oraz whisky blendet.
Więcej na temat whisky oraz innych rodzajów alkoholi znaleźć można na stronach portalu Open-Bar.pl – czyli w internetowym leksykonie alkoholi oraz drinków.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.