Mają je znani i bogaci, żeby mieć gdzie przyjmować znajomych. Prowadzą je i również zwykli obywatele mający zacięcie do biznesu, w celu zdobycia dużych pieniędzy. Oczywiście, lokal gastronomiczny jest to coś, co większość z nas chce posiadać. Niemniej jednak już niewiele osób ma zacięcie i możliwości (w szczególności finansowe), żeby restaurację po pierwsze otworzyć, a potem zarządzać.
Koszt otworzenia restauracji niezwykle ciężko w pełni wyliczyć, gdyż – jak wiemy – lokal lokalowi nie równy. Zatem wydatek związany z powstaniem niedużego i skromnego lokalu gastronomicznego w miasteczku niekiedy może wynosić parędziesiąt tysięcy złotych, zaś luksusowe restauracje w wielkich metropoliach potrafią pochłaniać miliony. Aczkolwiek ocenia się, iż w celu otwarcia restauracji trzeba wydać około co najmniej 300 – 500 tys. pln. W tę kwotę wlicza się wynajem budynku, zakup ekwipunku, towaru a także wypłaty dla pracowników na co najmniej rok. Tego typu rezerwa jest konieczna, by bez stresu kierować biznesem.
Dosyć zabawną, choć największym stopniu kosztochłonną rzeczą będzie urządzenie wnętrza restauracji. Poza przyjemnościami jak zestawianie detali, mebli i zastanawianiem się nad generalnym motywem przewodnim są i te niezbyt sympatyczne aspekty sprawy, zatem na przykład kupno wszelkiego niezbędnego sprzętu. Najogromniejszy wydatek to wyposażenie gastronomii. Kuchenki, frytownice, grille, zmywarki, lodówki a także wiele innych artykułów pochłania wiele pieniędzy. Jednak opłaca się ta inwestycja, gdyż to przede wszystkim na nich trzeba pracować i przede wszystkim od sprawności sprzętu zależy nasz sukces na rynku. Aczkolwiek, gdy ktoś nie boi się zaryzykować potężną katastrofą, jaką będą zepsute produkty w czasie największego ruchu, może pokusić się o używane wyposażenie gastronomii.
Kiedy posiada się już wyposażony lokal, możemy załatwiać kolejne formalności i zmierzyć się z mało lubianym przez właścicieli lokali Sanepidem. Urzędnicy mają obowiązek przeprowadzić inspekcję a także sporządzić nam pismo, iż nie ma przeciwwskazań do otwarcia gastronomii. Często o taką zgodę nie jest łatwo a ponadto należy być gotowym na spisu poprawek a także następne wizyty Sanepidu. Kiedy przez to przejdziemy, przychodzi czas na kolejne pozwolenie od Straży Pożarnej. I tutaj musimy brać pod uwagę następny wydatek. Trzeba zakupić gaśnice, naklejki informacyjne, i tak dalej. Aczkolwiek tutaj, po zakupieniu niezbędnych artykułów zazwyczaj nie ma problemu z otrzymaniem pozwolenia.
Kiedy dostaniemy już oba pozwolenia potrzeba już tylko zarejestrować naszą firmę, przyjąć do pracy ludzi, jacy będą za nas pracować i czekać na szybki przypływ gotówki czy też jej…kolejny odpływ.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.