Artykuł ten bynajmniej nie dotyczy robienia papilotów we włosach. Otóż chciałam wam przedstawić kilka sposobów jak wykorzystać papilotki przy robieniu domowych wypieków, ale może najpierw napiszę czym dokładnie one są – papilotki to papierowe foremki służące do dekorowania babeczek i ciastek.
Zapewne każda z was widziała w sklepach babeczki i inne podobne ciastka w takich papierowych foremkach – to są właśnie papilotki. Wprawdzie nie mają one żadnego wpływ na samą babeczkę, czy ciastko – ale dają efekt wizualny – pamiętajmy, że oczami również jemy. Więc podświadomie efekt wizualny w jakimś chociażby niewielkim stopniu wpływa na nasze odczucia smakowe. Oczywiście nie tak jak sam smak czy zapach, ale jednak jakiś tam wpływ ma.
Papilotki obecnie można kupić w każdym specjalistycznym sklepie cukierniczym, a najłatwiej i najwygodniej zamówić je sobie poprzez internet. Przyślą nam do domu, a wiele to nie kosztuje. Pomysłów na wykorzystanie papilotek jest wiele, możemy upiec prześliczne babeczki które umieścimy w papilotkach. Dobrze nadają się także kruche ciasteczka i tak zwane muffiny i muffinki – są to okrągłe ciastka w kształcie babeczek z różnymi dodatkami, najczęściej słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami), czasem stosuje się też dodatki wytrawne. Muffiny znacznie lepiej się prezentują gdy są opatrzone w papilotki i znacznie wygodniej się je je. Z resztą większość przepisów podaje, że robiąc muffiny należy je wkładać w papilotki – to po prostu taki rodzaj ciastek. Tak samo jak papilotki w babeczkach.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.
Muszę spróbować