W ostatnich latach poważnym problemem na świecie staje się otyłość dzieci. Rozpowszechnienie nadwagi wśród dzieci w wieku ok. 10 lat szacuje się na mniej więcej 20%. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by prewencja powstawania otyłości obejmowała już niemowlęta i małe dzieci oraz dotyczyła: promowania karmienia piersią, unikania dodawania do mieszanek mlecznych cukru, edukacji matek, by akceptowały uczucie sytości u dziecka i nie zmuszały do zjadania większych porcji.
Zalecenia dietetyczne
1) Urozmaicenie pożywienia – stopniowe wprowadzanie i przyzwyczajanie do nowych produktów pomaga dziecku zaakceptować szeroki asortyment produktów i potraw oraz zapewnia mu optymalne pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze.
2) Umiar – kierowanie się apetytem i aktywnością fizyczną dziecka najlepiej zapobiega jego przekarmianiu lub niedożywieniu.
3) Dobór odpowiednich produktów spożywczych – tylko urozmaicona dieta, zawierająca pełnowartościowe produkty spożywcze zapewnia pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Unikanie nadmiaru soli i cukru jest zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania.
4) Dziecko powinno zajadać od 3 do 5 posiłków dziennie (w zależności od apetytu). Należy unikać: podjadania pomiędzy posiłkami i ograniczyć „posiłki telewizyjne”. Produkty z reklam telewizyjnych zwykle są wysoko przetworzone, bogate w tłuszcze (głównie nasycone), cholesterol, sól, cukier i kształtują nieprawidłowe nawyki żywieniowe.
5) Kształtowanie zachowań dziecka przy posiłkach – spokojna atmosfera, estetyczny wygląd i regularne pory posiłków oraz dobry przykład rodziców korzystnie wpływają na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka.
6) Należy uwzględnić preferencje smakowe dziecka w rozsądnych graniach.
7) Wskazane jest zwiększenie spożycia produktów ubogoenergetycznych – warzyw i owoców.
8) Potrawy należy przyrządza metodą gotowania, duszenia, pieczenia w folii, pergaminie, opiekania na ruszcie.
9) Zupy i sosy podaje się dziecku w ograniczonych ilościach, można je zastąpić sokiem z owoców lub warzyw, jogurtem niskotłuszczowym.
10) Należy ograniczyć jasne pieczywo na rzecz razowego oraz kluski, makarony jajeczne na rzecz makaronu razowego.
11) Warto stosować gruboziarniste kasze – gryczaną, jaglaną, jęczmienną.
12) Z diety należy wykluczyć tłuszcze zwierzęce, jak: smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa, tłuste wędliny. Natomiast wskazane jest masło (w dozwolonej ilości) i śmietanka.
13) Należy tez całkowicie wyeliminować z diety słodkie napoje, dżemy, miód, słodycze.
Jeżeli nie jesteśmy w stanie sami ułożyć jadłospisu dla dzieci w oparciu o powyższe zalecenia należy udać się do specjalisty dietetyka. Złe nawyki żywieniowe u dzieci skutkują powielaniem ich w życiu dorosłym, co grozi poważnymi schorzeniami. Ponadto problemy zdrowotne dziecka otyłego wiążą się z kamicą dróg żółciowych, stłuszczeniem wątroby, cukrzycą typu II, nadciśnieniem tętniczym, zwiększeniem ryzyka miażdżycy i chorób serca w młodym wieku, zaburzeniami oddychania w czasie snu, wadami postawy i płaskostopiem oraz z problemami natury psychicznej (obniżone poczucie własnej wartości, depresja, izolacja).
Dietetyk Gdynia z Poradni Dietetycznej Medicago
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.