W krainie, gdzie rolnictwo jest wysoko rozwinięte, a kuchnia wyszukana, każdy z regionów może się pochwalić swoim własnym produktem, który jest niezastąpionym składnikiem tradycyjnych lokalnych potraw. Taka właśnie sytuacja występuje na południowym zachodzie Francji – w Akwitanii, Poitou-Charentes i w zachodniej części Masywu Centalnego. W rejonach Pirenejów migrujące sezonowo dzikie gołębie chwytane są w ogromne sieci (zajęcie to jest miejscową tradycją), a po odpowiednim przyrządzeniu serwuje się w postaci pożywnego gulaszu. Wokół terenów Bordeaux mieszkańcy przygotowują według sekretnych przepisów, miejscową odmianę minoga w czerwonym winie. Solone, konserwowane gęsi przyrządzone z dodatkiem aromatycznych borowików cieszą się wszędzie wielką popularnością. W Dordogne, podobnie jak w Akwitanii, kuchnia oparta na miejscowych produktach jest bogata i niezwykle pikantna, chociaż nieco nudna i jednostajna – pierś kaczki w plasterkach, galareta z kaczki lub gęsi, ostre wątróbki z dodatkem winogron, przyprawiane sosem z wina. W Limousin specjałem jest gęś nadziewana kasztanami. Na falującej nizinie Poitou uprawiane są zboża i rozwija się hodowla zwierząt. Mleko lokalnych kóz, o dużej zawartości tłuszczu, uchodzi za idealne dla niemowląt. W żyznej dolinie Charente w kuchni wykorzystuje się słodkie, różowe melony, figi oraz pokaźnych rozmiarów karczochy. Wybrzeże tego rejonu jest najsłynniejszym we Francji miejscem hodowli jadlanych odmian ostryg i małży. Wiele z tych produktów stanowi podstawę oryginalnej kuchni miejscowej, zwłaszcza węgorze duszone w białym winie, a także ślimaki w czerwonym.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.