Smakosze wina z pewnością docenią jego wyjątkowy smak. Wino różowe, jest w Polsce wciąż mało popularne, jednak prawdopodobnie kwestią czasu jest to, że zdetronizuje inne trunki.
Wino różowe rozpoczynało karierę w niesławie. Wiele osób uważało ten trunek za niepoważny i dziwaczny. Wino przetrwało ten niechlubny czas, by ostatecznie stać się jednym z najmodniejszych i najchętniej spożywanych trunków. Smak wina jest lekki i orzeźwiający, łącząc w sobie nutkę jedwabnego smaku wina czerwonego oraz świeżość białego. Wino różowe jest po prostu smaczne –można je pić o każdej porze dnia, niezależnie od innych spożywanych potraw. Sprawia ono wrażenie słodszego, mimo takiej samej zawartości cukru.
Wino im młodsze, tym lepsze. W przypadku wina różowego wiek nie jest sprzymierzeńcem. W jego przypadku im jest ono młodsze tym smaczniejsze. Różowy kilkulatek nie jest już w takiej kondycji, jak jego młodsi kuzyni. Uznaje się, że tego typu wino musi być spożyte w czasie około dwóch lat od czasu fermentacji. Wino różowe często mylnie uważane jest za miksturę, powstałą ze zmieszania wina czerwonego i białego. Prawda jest jednak taka, że wino różowe powstaje z czerwonych winogron (podobnie jak czerwone), jednak w tym przypadku różna jest metoda jego powstawania. W przypadku wuna różowego proces maceracji skórek jest przerywany już po kilku godzinach. To właśnie proces fermentacji wpływa na delikatny kolor i subtelny smak tego wina.
Wino to doskonale sprawdza się jako samodzielny, orzeźwiający napój. Sekretem wydobycia wyjątkowego smaku jest podawanie tego trunku mocno schłodzonego. Najlepiej smakuje po dwóch godzinach postoju w lodówce (lub 30 minutach w zamrażalniku). Jest to świetny sposób na pyszne orzeźwienie, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Jeśli zamierzamy podać je jako dodatek do serwowanych dań, to dobrze będzie się komponować z owocami morza, oraz potrawami z drobiu. Dobrze też współgra z daniami, skropionymi sosem vinegrette.
Wino różowe mimo okrzyknięcia bo bękartem czy też winiarską pomyłką, jest bardzo chętnie wybierane przez klientów. Konsumenci, zamiast słuchać niepochlebnych opinii, sami decydują czy wolą wyrafinowany, cierpki smak czy też pyszne, delikatne wersje. Najlepsze wina różowe pochodzą z Australii i Francji gdzie klimat sprzyja rozwojowi aromatycznych i zdrowych owoców. Ci, którzy choć raz spróbowali różowego wina, prawdopodobnie pozostaną wierni jego walorom.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.