To, że z pustego i Salomon nie naleje wiemy niemal wszyscy. To, że wino domowej roboty jest nieskończenie dobre, wiemy także niemal wszyscy. Nawiasem mówiąc dzieje się tak, między innymi dlatego, że swoją tradycją i sposobem przygotowania nawiązuje do czasów Salomona, kiedy to przyrządzano świetne domowe wino. Dziś jest o wiele bardziej atrakcyjnego od tego, które stoi na sklepowych półkach, bo jest tańsze, nasze, smaczniejsze, zachwycać się nim będą nasi znajomi, których poczęstujemy. To wszystko nie byłoby możliwe bez odpowiednich narzędzi, jednym z nich jest popularny już dawnych czasach, specjalny balon do wina.
Choć wokół domowej produkcji alkoholu słychać wiele kontrowersyjnych głosów, to na całe szczęście wielu z nas nie zaprzestaje swoich sił. Dzięki temu nasz wyrób jest stworzony według naszej myśli, według naszych proporcji i składników, dzięki czemu możemy być pewni, że nikt nie naraża naszego zdrowia poprzez podejrzane dodatkowe substancje. W naszym balonie znajduje się wino, o którym marzy nasze podniebienie…
Umownie nazwany balonem ma jeszcze kilka innych nazw. Niektórzy mówią na niego gąsior czy baniak, a jeszcze inni nazywają go po prostu butlą. Jakbyśmy go nie nazywali, chodzi o duże szklane naczynie, zakończone zazwyczaj dość wąską szyjką. Do czego służy? Do właśnie w nim dochodzi do najważniejszego etapu w całym procesie produkcji naszego domowego alkoholu, czyli fermentacji.
O czym należy pamiętać przy doborze odpowiedniego balonu do wina? Oczywiście nie o tym, aby nie odleciał w powietrze, choć poniekąd możemy się o to martwić. Najważniejsze jest odpowiednie zabezpieczenie naczynia, które w większości przypadków jest oplatane czymś na wzór słomianego koszyka. Nie dość, że jest to bezpieczne, dodaje naszemu naczyniu znacznego uroku i przypomina baniaki, w których sam Jezus zamieniał wodę w winę na słynnym weselu.
My aż takich cudów nie dokonamy, ale dobry balon jest jednym z elementów przepisu na cudne wino. Jeśli jesteś amatorem tej sztuki, na początek przyda Ci się około dziesięciolitrowy balon. Baniaki nie są drogie, ale te najlepsze kosztować mogą kwotę, przekraczającą banknot z podobizną Króla Władysława Jagiełły. Wracając jeszcze na chwilę do kwestii samej szyjki, musimy ją dobierać według własnych potrzeb, a jeśli nie umiemy ich jasno określić, najlepiej wybrać jest szyjkę o średnich rozmiarach, ponieważ niektóre z nich są niesamowicie ciasne, co może wykluczyć późniejszy wytwór z różnego rodzaju owoców. Przed zakupem należy dokładnie sprawdzić stan szkła, ponieważ każdy ubytek może mieć znaczenie, poza tym najważniejszy będzie zmysł, gust i smak…
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.