Stosowanie diety odchudzającej nie musi wiązać się z pogorszeniem smaku spożywanego jedzenia. Istotne jest aby posiłek zawierał produkty mniej kaloryczne ale jak najbardziej różnorodne i dobrej jakości. Wielu naukowców potwierdza, że zdrowe diety odchudzające nie muszą różnić się od prawidłowo zbilansowanej diety ale muszą dostarczać po prostu mniej kalorii.
Według dietetyków, popularne głodówki i diety z bardzo małą ilością kalorii są niewskazane. Takie odchudzanie nie przynosi długotrwałych rezultatów. Po kuracji pojawia się efekt jojo czyli zaczynamy szybko przybierać na wadze i osiągamy w końcu wagę często wyższą niż przed rozpoczęciem stosowania diety. Bardzo niewskazane dla organizmu jest stosowanie diet opartych o jeden składnik np. jabłko, ryż czy kapusta oraz programów odchudzających, w których źródłem kalorii jest tylko jedna grupa związków np. posiłków opartych głównie o tłuszcze lub węglowodany.
Najskuteczniejsze diety to takie, które cechują się zmniejszoną ilością tłuszczów i węglowodanów ale ze zwiększonym udziałem białka bowiem to ono odpowiada za odczuwanie nasycenia. Białko pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i zmniejszyć objętość tłuszczu trzewnego, który powszechnie postrzega się za najgroźniejszy dla organizmu. Jednocześnie białko przeciwdziała utracie masy mięśniowej.
Stosując każdą dietę powinniśmy konsultować się z lekarzem lub innym specjalistą dietetykiem. Diety wysokobiałkowe stosowane w zbyt długim czasie mogą u osób z chorobami wątroby lub nerek prowadzić do powikłań. Substancje powstałe w wyniku metabolizmu białka obciążają wspomniane narządy i mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Bardzo ważne przy odchudzaniu jest picie dużej ilości wody. Generalnie powinniśmy pić ok 1,5 litra wody dziennie a w trakcie odchudzania nawet 2 litry. Zdecydowanie najlepsza jest niegazowana woda mineralna. Dobrze też jeśli będziemy pić kilka różnych wód, od różnych producentów.
Aby nasza dieta była smaczna i żebyśmy nie musieli odczuwać dyskomfortu pogorszenia smaku możemy zwiększyć udział spożywanych warzyw i owoców. Wiadomo, że każdy ma różne gusta i smaki więc dobór powinien być indywidualny. Warto pamiętać, że warzywa zawierają mniej cukrów niż owoce i mają tez mniej kalorii. Gotowane kalafiory czy brokuły są naprawdę smaczne i bardzo zdrowe. Co do mięs do można zrezygnować ze smażonego kotleta na rzecz gotowanego mięsa. Np. mięso mielone zamiast w bułce i na tłuszczu można gotować w woreczkach z wodą z dużą ilością przypraw i ziół. Nie ma wtedy mdłego smaku i łatwiej się przestawić.
Decydując się na odchudzanie pamiętajmy, że wywołanie spowolnienia przemiany materii po pewnym czasie spowoduje, że przestaniemy chudnąć. Dlatego stosując dietę powinniśmy jednocześnie zwiększyć aktywność fizyczną, która nasila metabolizm.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.