Moment odkrycia stali nierdzewnej stał się chwilą absolutnie przełomową dla producentów, budowlańców, inżynierów i wszystkich tych, którym zależało na trwałych, niemal niezniszczalnych konstrukcjach budowlanych, precyzyjnie wykonanych i odpornych na korozję narzędziach do codziennych prac, instalacjach różnego typu i zbiornikach. Od 1912 r, kiedy to znani z fachowości i precyzji Niemcy, a dokładniej inżynierowie Kruppa opatentowali sposób jej tworzenia – stal nierdzewna stała się materiałem pożądanym, docenianym i w niektórych budowach i konstrukcjach wręcz niezastąpionym. Nic dziwnego – posiadająca szereg nieprzeciętnych właściwości fizykochemicznych stal nierdzewna stała się punktem obowiązkowym przy tworzeniu i produkcji balustrad ozdobnych odpornych na działanie czynników atmosferycznych, czyli tzw. korozję gazową, wytrzymałych konstrukcji stalowych z prawdziwego zdarzenia, które opierają się rozcieńczonym kwasom i cieczom, mogącym je uszkodzić. Stal nierdzewna to także szereg części i elementów takich jak specjalistyczne wpusty, kanały i rury kielichowe, które znajdą swoje zastosowanie w zakładach chemicznych, biologicznych, szpitalach, firmach nastawionych na szeroką produkcję i przechowywanie żywności, artykułów spożywczych, farmaceutyków itd.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nierdzewna stal używana była wyłącznie do produkcji nierdzewnych sztućców – sztućców dziś jest jednym z filarów przemysłu i techniki. Wykorzystywana do tworzenia odpornych zbiorników na ropę naftową, zbiorników wodno – pływackich, armatury przemysłowej i domowej, profesjonalnych i gigantycznych turbin parowych, chłodni, wind, klimatyzatorów a nawet żaroodpornych pieców. Jakby nie spojrzeć – stal nierdzewna jest dzisiaj wszędzie.
O autorze
Dobre artykuły tematyczne, ciekawe informacje.UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.
Ze stali nierdzewnej wykonuje się także okładziny płyt warstwowych przy zastosowaniu ich w przetwórstwie żywności. Masarnie, ubojnie itd. Jako jeden z nielicznych materiałów jest ona dopuszczona przez normy HACCAP – odporna na detergenty, zmywalna i obojętna dla żywności.