Szampan. Na całym świecie kojarzony jest z luksusem i prestiżem. To wymyślone w XVII wieku przez mnicha Dom Pérignona wino musujące jest jednym z najabardziej kojarzonych z Francją napojów alkoholowych.
Szampan jest rodzajem wina musującego. Jego nazwa, jak w przypadku wszystkich win francuskich, wywodzi się od regionu jego produkcji czyli Szampanii. W odróżnieniu od innych win musujących, które najczęściej produkowane są poprzez sztuczne nasycenie wina dwutlenkiem węgla, szampan produkowany jest klasyczną metodą zwaną metodą szampańską. Nazwa szampan jest nazwą zastrzeżoną poprzez AOC (Appellation d’origine contrôlée). Nie można więc nazywać szampanem wina musującego, którego nie wyprodukowano w Szampanii. Prawidłową nazwą będzie więc wino musujące wraz z podaniem nazwy regionu pochodzenia.
Produkcja szampana
Szampan powstaje dzięki zastosowania metody szampańskiej. Metoda ta polega na przeprowadzeniu drugiej fermentacji alkoholowej na młodym winie, która przeprowadzana jest wewnątrz butelki.
W metodzie szampańskiej używa się wina, którego fermentacja nie dobiegła jeszcze końca. Wino to jest butelkowane a następnie dodawana jest specjalna mieszanka cukru i drożdży nazywana liqueur de tirage.W butelce zachodzi proces drugi fermentacji w efekcie, którego wydziela się dwutlenek węgla. W trakcie tego procesu wino przechowywane jest w odpowiedniej temperaturze, w odpowiedniej pozycji przez określony okres czasu.
W efekcie drugiej fermentacji alkoholowej szampana wytwarza się obfity osad, którego usunięcie jest konieczne. Aby oczyścić wino z osadu konieczne jest codzienne przekręcenie butelki szybkim ruchem o 1/4 obrotu. W zależności od winnicy robione jest to ręcznie lub dzięki zautomatyzowanym półkom. Dzięki temu procesowi cały osad gromadzony jest w szyjce butelki.
Aby usunąć osad, butelka schładzana poprzez zanurzenie jej w specjalnym roztworze a następnie otwierana. Ciśnienie wyrzuca osad z butelki. Proces ten powoduje każdorazowo do utraty ok. 3% zawartości butelki, dlatego też konieczne jest jej uzupełnienie czyli tzw. dosage. Dosage polega na dodaniu do szampana liqueur d’expédition czyli mieszanki wina z cukrem. Dosage pozwala nie tylko na uzupełnienie braku w butelce, ale również na regulowanie słodkości szampana.
Podstawowymi smakami szampana są Brut (wytrawny),Demi sec (półwytrawny), Demi doux (półsłodki) oraz Doux (słodki). Szampan występuje We wszystkich kolorach, w których produkuje się wino czyli w kolorze białym, czerwonym i różowym. Najpopularniejszymi markami szampana są Château de Bligny, Bollinger, Krug, Laurent-Perrier, Moët & Chandon, Mumm, Piper-Heidsieck, Pommery, Louis Roederer, Taittinger. Szampan produkowany jest z trzech rodzajów winogron rosnących w Szampanii a mianowicie chardonnay (winogrona białe), pinot noir oraz pinot meunier (winogrona czerwone). Szampan wyprodukowany w całości z winogron Chardonnay nazywany jest Blanc de Blancs( z franc. biały z białych.
O autorze
Czasem piszę, czasem czytam, hobbystycznie promuję darmowe programy. W zasadzie co tu więcej pisać?UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.