Cukier, pomimo ostrzeżeń lekarzy oraz dentystów, jest jednym z elementarnych składników naszego menu. Aktualnie cukier znajduje się prawie w każdym jedzeniu – ma go nawet ketchup lub pieczywo. Istnieje również pewien deser, który w 100% jest zrobiony wyłącznie z cukru. Co to takiego? Naturalnie – wata cukrowa.
Wata cukrowa jest to nie jedynie ulubiony słodycz najmłodszych w trakcie wszelkich festynów oraz jarmarków. Też osoby dorosłe z zapałem ją podjadają i wcale nie powinni czuć w związku z tym wyrzutów sumienia, ponieważ wata cukrowa wcale nie jest taka szkodliwa a ponadto tucząca ja to zwykło się mówić. Choć objętościowo jest opasła, składa się przede wszystkim z powietrza. Zatem jedna porcja zawiera jedynie 100-120 kalorii, więc tyle samo co cztery kostki czekolady bądź szklanka soku owocowego. A jaka jest historia tego słodkiego rarytasu?
Choć maszyna do waty cukrowej jest współczesnym wynalazkiem to sama wata istnieje już od XVI stulecia, a swoje początki ma w Italii. Właśnie tam włoscy bogacze używali ją jako dodatek do deseru. Watę cukrową w formie współczesnej, a więc tę nadzianą na kijku stworzyli jak i spopularyzowali dopiero Amerykanie. To im, a właściwie Williamowi Morrisonowi a także Johnowi Whartonowi zawdzięczamy wykonanie w 1897 roku tak popularnego sprzętu, którym jest maszyna do waty cukrowej.
Od tego momentu produkcja waty cukrowej stała się dziecinnie prosta. Wystarczy tylko do otworu wrzucić trochę cukru, który przez stopienie oraz następnie natychmiastowe ochłodzenie przeistacza się w karmel. Później cukier w takiej formie jest wyrzucony z bębna aluminiowego jak i wydobywa się przez małe otwory. Tak powstają popularne nitki, jakie nawleczone na patyczek składają się na watę cukrową.
Tak wygląda zwykła produkcja waty. Niemniej jednak współczesna maszyna do waty cukrowej plus kreatywność sprzedawcy może wykonać watę w wersji nietypowej. Posiadamy współcześnie opcja spożytkowania okazałej gamy kolorów jak i zapachów w jej wytworzeniu. Dlatego coraz częściej możemy spotkać się z watą nie jedynie białą, lecz o wielu kolorach i smakach. Nikt się już nie zdziwi na widok na przykład różowej waty o smaku pomarańczy, niebieskiej o smaku brzoskwini bądź też żółtej o smaku truskawki.
Do tego dzisiejsza wata cukrowa modelowana jest na wiele rozmaitych modeli w zależności od kaprysu klienta i inwencji sprzedawcy. Obecnie formy w jakiej występuje wata cukrowa będzie bardzo wiele, a to sprawia, że ta słodka przekąska chyba nigdy nam – lub raczej naszym dzieciom – się nie znudzi.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.