Ziemniaki nie cieszą się zbyt pozytywną opinią. Kiedy pragniemy zrzucić parę kilogramów, najpierw skreślamy z naszego jadłospisu ten obowiązkowy w wielu domach składnik obiadu. Niemniej jednak pomimo krzywdzącej reputacji, kartofle wcale nie powodują tycia, a wręcz przeciwnie są dobre w walce z kilogramami, a także są skarbnicą witamin jak i składników odżywczych.
Mówi się, że frytki szkodzą. Ale w jaki sposób to wytłumaczyć skoro wytworzone są w 100% z ziemniaków? Czy kartofel jest niezdrowy? Nic bardziej mylnego, posiada w sobie ogrom wartości. Kartofel to warzywo, a warzywa powinniśmy często spożywać, ponieważ bez tłustych dodatków stają się zdrowe. Ziemniaki prawie wcale nie zawierają tłuszczu (mają go zaledwie ok. 0,1 %), są niskokaloryczne (około 77 kcal w 100 gramach), lekkostrawne a także bardzo prędko przyswajalne.
Mają potas który obniża ciśnienie krwi jak i magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, zmniejsza zmęczenie a oprócz tego stres. Posiadają też trochę wapnia, żelaza oraz fosforu. Co więcej zawierają błonnik, jaki polepsza trawienie, pomaga w odchudzaniu i obniża poziom cholesterolu. Kartofle okazują się być też niebywale dobrym i niedocenianym źródłem witaminy C – posiadają jej tyle samo co kapusta kiszona. Dostarczają naszemu ciału również witaminy B1 i B2 oraz kwas foliowy.
Istotna będzie postać w której zjadamy ziemniaki. Ewidentnie najmniej zdrową postacią będą frytki. Czemu? Ponieważ pływają w głębokim oleju, jaki zdrowe kartofle przeistacza w bombę kaloryczną. Jak więc warto jeść kartofle? Najzdrowsze są te gotowane. Aby nie utraciły witamin należy je zalać wrzątkiem. Ziemniaki dużo tracą w konsekwencji ucierania. Ulegają wtedy utlenieniu. Cenne składniki odżywcze giną też podczas sparzenia. Dobrze jest gotować kartofle w łupinach i na parze. Tracą one wtedy zaledwie 10 % witaminy C, gdy je gotujemy obrane tracą jej 25 %. Najbardziej lekkostrawne będą kartofle pieczone w łupinach. Zaleca się ich jedzenie nawet ludziom z nadwagą.
Co jeszcze pozytywnego są w stanie zdziałać kartofle? Dużo. Posiadają właściwości przeciwwrzodowe, przeciwskurczowe i moczopędnie, posiadają też cechy gojące. Działają przeciwnowotworowo, zmniejszają rozwój grzybów i bakterii. Oddziałują świetnie na serce. Okazują się przydatne przy leczeniu alergii. A para, która unosi się przy okazji gotowania działa pozytywnie na drogi oddechowe, natomiast sok ze świeżych ziemniaków usuwa zaparcia.
Jeden mały kartofel, a tyle z niego pożytku. Dobrze jest o tym pamiętać, jeśli zechcemy zjeść frytki. Co z tego, że są kaloryczne? Za to wykonane są z prawdziwej witaminowej bomby.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.