Mówi się, że frytki i każde smażone potrawy będą niedobre dla zdrowia. Dlaczego? Bowiem przyrządza się je na złym dla naszego zdrowia oleju. W wyniku czego odmiany dietetyczne dużej liczby towarów robi się bez używania minimalnej ilości oleju, na przykład frytownica zostaje zastąpiona przez piekarnik, zaś patelnia przez płytę grillową. Z odmiennej jednak strony poleca się dodawanie do surówek oraz innych warzywnych dań oliwę z oliwek, gdyż…jest zdrowa.
O co tu w takim razie chodzi? Więc o to, że nie możemy przypisać oleju i oliwy zarazem do niedobrych albo dobrych towarów spożywczych. Otóż olej olejowi nie będzie równy. Więc potrawa zrobiona na zdrowym tłuszczu może mieć pozytywny wpływ na nasze ciało, zaś te samo danie usmażone na szkodliwym tłuszczu jest niedobre dla zdrowia i kaloryczne. Który olej w takim razie powinniśmy wybierać?
Specjaliści twierdzą, że najzdrowsze oleje są to te z minimalna ilością kwasów tłuszczowych. Takie kwasy znajdą się przede wszystkich w tłuszczach zwierzęcych, czyli m.in. w słoninie, maśle i smalcu. Mogą je mieć także oleje roślinne, na przykład tak sławna oliwa z oliwek a ponadto olej z soi mają w sobie po 15 procent nasyconych kwasów tłuszczowych, olej kukurydziany – 13 procent, a słonecznikowy – 12 procent . Najmniejszą ilość owych szkodliwych kwasów ma olej z rzepaku, bowiem tylko 7 procent , a więc niemal dwukrotnie mniej niżeli ten z kukurydzy. Ale olej rzepakowy posiada kolejną interesującą cechę. A więc mogą być on źródłem zdrowych kwasów omega-3 (czyli te, jakie posiadają także zalecane przez dietetyków ryby), jakich zazwyczaj jest niedobór w naszym ciele. Spożywanie tych kwasów omega-3 jest fundamentalne dla naszego zdrowia, ponieważ chronią one serce przed zawałem, ale też są odpowiedzialne za przyzwoitą pracę mózgu.
Zgadza się, jednak fani wszystkich metod odchudzania i artykułów light pragną usunąć oleje z pożywienia. Dla takich ludzi frytownica jest symbolem znienawidzonych kalorii, zaś prawie każdy schabowy zrobiony na patelni są to kolosie ilości zbędnego tłuszczu. Ale o dziwo, tłuszcz będzie nam potrzebny do funkcjonowania. Aczkolwiek sam w sobie nie ma żadnych witamin, to dopiero w tłuszczu rozpuszczają się witaminy w toku trawienia dopiero w tej postaci organizm je pochłania. Bez zjedzenia oleju, chociażby po połknięciu kilo surówki nie dostarczymy sobie wartościowych witamin.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.