Wiosna to doskonały czas na zapewnienie sobie rozmaitych dodatków do żywności. Najpierw sprawdź jednak, które z nich będą optymalne dla Twojej rodziny, aby poczynić spore oszczędności.
Koszty nabywania żywności stale rosną. Warto więc chyba choć część z nich pozyskiwać na własną rękę, mając dodatkowo pewność eliminowania szkodliwych substancji poprawiających wygląd i aromaty czy przyspieszających wegetację. W warunkach pokojowych można np. wyhodować anyż. Jest on świetnym dodatkiem do gotowanych jarzyn, zwłaszcza buraków i marchwi. Doskonale smakuje również z dziczyzną, piernikami, bułkami na słodko, słodkimi napojami alkoholowymi oraz daniami indyjskiej proweniencji. Z kolei bazylia to nieodłączny element kuchni włoskiej. Komponuje się z potrawami mięsnymi, sałatkami warzywnymi, owocami morza, rybami oraz twarogiem i omletem.
Do absolutnej klasyki możemy zaliczyć poczciwą, ale wręcz nieodzowną cebulę. Wszak trudno sobie wyobrazić bez niej wszelkie smażone pyszności, rozmaite sosy pieczeniowe czy dania kuchni greckiej. W postaci surowej cebula ma właściwości bakteriobójcze i wspomaga leczenie wielu infekcji. Podobny segment przyprawy, jeśli chodzi o specyficzną woń i wsparcie przy osłabieniu organizmu, posiada czosnek. Dodajemy go ochoczo między innymi do dziczyzny, wieprzowiny, wędlin, ryb i sałatek.
Wielu z nas nie może się doczekać świeżego koperku. Posypane nim ryby lub młode kartofelki stanowią względnie niedrogie, a zarazem przepyszne potrawy. Dość łatwo uzyskać również w przydomowym ogródku miętę. Pasuje ona fenomenalnie do warzywnych sałatek, twarogów, naturalnych jogurtów oraz wódek, soków i likierów. A gdy przesadzimy z faszerowaniem się pysznościami, ta przyprawa, zalana gorącą wodą, powinna przywrócić naszą gastrykę na właściwe tory.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.