Nie od dziś wiadomo, że kuchnia śródziemnomorska, jest zdrowa, lekka i smaczna. Często dietetycy polecają ją osobom chcącym zachować siłę i witalność. Jednym z jej rodzajów jest kuchnia hiszpańska. Warto przyjrzeć się, jakie jej składniki sprawiają, że jest ona tak wyjątkowa.
Podstawowym słowem, którym można określić tę kuchnię jest różnorodność. To ona wpływa na to, że w ciągu dnia przeciętny Hiszpan przyswaja sobie wystarczającą ilość potrzebnych składników, niezbędnych do właściwego rozwoju i pracy organizmu. Wśród posiłków królują dania wielowarzywne, w świeżych sałatkach obecna jest oliwa z oliwek, mięso zazwyczaj podawane jest w postaci wędlin i kiełbas, a na stole spotkać można ryby i owoce morza. Z warzyw strączkowych najczęściej wykorzystywana jest fasola, soczewica i ciecierzyca. Są one bogatym źródłem białka i błonnika regulującego pracę jelit. Ryż przyozdobiony jest złotym szafranem.
Zdrowym składnikiem dań są też krewetki, małże, homary, kraby i raki. Hiszpanie lubują się w różnych gatunkach ryb. Są one bogactwem białka, kwasów omega-3 oraz wielu witamin, a wszystko to niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mięso podawane jest w postaci wysokiej jakości szynek, które przygotowuje się w dbałości o wszelkie standardy i receptury. Obok różnego rodzaju kiełbas i wędlin, spotkać można też sery. Hiszpanie produkują je głównie z mleka krowiego, ale spotkać można sery kozie i owcze.
Posiłki podzielone są czasowo i ilościowo. Podobnie jak w Polsce, wyróżniamy tu śniadanie, obiad i kolacje. Z tym, że Hiszpanie lubią stołować się w restauracjach. Na śniadanie jedzą chleb, drożdżówki lub tosty. Jedzenie popija się kawą, herbatą lub sokiem. Dodatkiem może być ser, wędlina lub dżemy. Obiad składa się najczęściej z kilku dań. W Polsce jest to zupa, drugie danie i deser, jednak hiszpański podział jest trochę inny. Na początek je się różne warzywa, ryże i rośliny strączkowe. Drugie danie bazuje na mięsie i rybach, a na koniec podawany jest deser. Składa się on ze słodkiej przekąski bądź owoców.
Ostatnią tajemnicą zdrowia hiszpańskiego Latynosa, są podawane do posiłku wina hiszpańskie. Poprawiają smak dań, uzupełniają aromat i zwiększają doznania smakowe. To jednak nie wszystko. Spożywanie umiarkowanej ilości wina do posiłku pobudza apetyt i gruczoły trawienne, zapobiega odkładaniu tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Wino wspomaga odporność, przeciwdziała zwapnieniu kości czy zmniejsza ryzyko nowotworu układu pokarmowego. Oprócz tego działa relaksująco i odprężająco.
UWAGA! Chcesz zamieścić ten artykuł na swojej stronie?
» Pamiętaj o zachowaniu formatowania tekstu i ewentualnych odnośników do reklamowanych stron w formie aktywnej.
» Zamieść informację na temat pochodzenia artykułu wstawiając pod nim poniższy kod w niezmienionej wersji:» Pochwal się w komentarzach gdzie zamieściłeś artykuł. Na pewno jego autor ucieszy się z tego i z chęcią odwiedzi Twoją stronę.